Lukkopontillisten vinyylilattioiden asennusohje

Lukkopontillisten lattioiden asentaminen helppoa, nopeaa ja siistiä. Perehdy huolellisesti lukkopontillisten vinyylilattioiden asennusohjeeseen, niin varmistat parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Ennen asennusta

 • Säilytä tuotetta avaamattomassa pakkauksessa lattialla 1–2 päivän ajan tilassa, johon se tullaan asentamaan.
 • Jätä oviaukkoihin lattiapintojen väliin noin 5–8 mm:n elämisvara, joka peitetään liikuntasaumalistan avulla. Elämisvara tulee jättää myös kiinteitä rakenteita, kuten seiniä tai pylväitä vasten. Elämisvaran rako peitetään jalka- tai peitelistalla.
 • Aluslattia tulee olla kiinteä, tasainen ja puhdas. Jos kahden metrin matkalla ilmenee yli kahden mm:n etäisyys, se tulee tasoittaa.
 • Kahta uivaa rakennetta ei saa asentaa päällekkäin – kiinteän pohjan päältä tulee poistaa muut uivat lattian päällysteet ennen vinyylin asentamista.
 • Huonelämpötilan tulee asennettavassa tilassa olla noin 18–24 °C ja ilmankosteuden 35–60 % (RH).
 • Mahdollinen lattialämmitys säädetään termostaatilla maksimissaan 27 °C pinnasta mitattuna.

Asennus

 1. Mittaa asennettavan tilan koko niin, että laudat tai laatat asennetaan seuraavien rajoitusten puitteissa:
  • Pituussuunnassa laudan tai laatan pituus ei saa jäädä alle 20 cm.
  • Leveyssuunnassa laudan tai laatan pituus ei saa jäädä alle 5 cm.
 2. Asenna laudat tai laatat huonetilassa vasemmalta oikealle. Laudan tai laatan urospointti asennetaan seinää vasten niin, että pontti leikataan reunasta pois. Seinän ja asennettavan kappaleen väliin jätetään 5–8 mm:n välikiilat elämisvaraa varten. Käytä asennuksen apuna esimerkiksi mattoveistä ja suorakulmaa.
 3. Lautojen lyhyiden päätyjen liitoskohtien, eli päätysaumojen, tulee olla vähintään 20 cm:n etäisyydellä toisistaan vierekkäisissä riveissä.
 4. Viimeisessä rivissä seinän vieressä laudat tulee kaventaa. Kavennetun rivin tulee olla vähintään 5 cm:n levyinen.
 5. Ensimmäinen rivin laudat tai laatat asennetaan peräkkäin päätyseinään saakka alkaen vasemmasta kulmasta. Toisen rivin ensimmäinen lauta tai laatta asennetaan pitkän sivun pontista ensimmäiseen riviin.
 6. Seuraavat laudat tai laatat asennetaan niin, että pitkän sivun urospontti tulee naaraspontin päälle. Laudan tai laatan lyhyt pääty nostetaan loivaan kulmaan ja asennetaan edelliseen kappaleeseen.
 7. Tämän jälkeen laudan tai laatan pitkää sivua kohotetaan loivaan kulmaan ja työnnetään pitkä sivu edelliseen riviin siten, että lukkopontti on mahdollista kiinnittää.
 8. Lattia asennetaan uivaksi rakenteeksi. Lattiaa ei saa lukita esimerkiksi aluslattiaan tai seinään. Uivan lattian päälle ei saa asentaa myöskään kiinteitä kalusteita, väliseiniä, saarekkeita tai portaita.

Huonekalujen jalkojen alla tulee käyttää asianmukaisia huopapäällysteitä. Jotta lattia saadaan suojattua hiekalta, lialta ja kosteudelta, ulko-ovien molemmin puolin asennetaan kynnysmatot.