Öljyvahattujen pintojen hoito

Parketti on asennuksen ja ensimmäisen siivouksen jälkeen yleensä heti valmis käytettäväksi. Lattia kestää vuosikymmeniä, kun se on oikein asennettu, käytetty ja hoidettu. Puulattialle on ominaista, että käytön jäljet näkyvät lattian pinnassa kulutuksen mukaan. Tarkista kuitenkin aina valmistajan suositukset ja ohjeet käytettävistä aineista.

Romanoff Lattiat Oy myy öljytyille pinnoille sopivia hoito- ja puhdistusaineita.

 

Ylläpito ja huolto on helppoa, kun noudatat seuraavia ohjeita

 • Ylläpidä oikea huoneilmankosteus (RH 40-60%) sekä ohjeiden mukainen lämpötila (+18-24°C) kaikkina vuodenaikoina. Kosteina kausina (kesä) on huolehdittava riittävästä tuuletuksesta, ja kuivina kausina (talvi) oikeasta ilmankostutuksesta, hyödyntämällä esimerkiksi huoneilmankosteuttajaa.
 • Estä ulkoa tulevan pölyn, hiekan ja kivien kulkeutuminen parketille ovimatoilla ulko-ovien molemmin puolin.
 • Estä eteistilan vesivahinko asettamalla esimerkiksi muovimatto kenkien alle.
 • Imuroi ja moppaa säännöllisesti, jotta lika ei pinty parketin pintaan.
 • Käytä siivouksessa niukasti vettä – parketin pinnan tulee olla kuiva minuutin jälkeen moppauksesta.
 • Vältä liian vahvoja pesuaineita, jotta parkettia suojaava öljyvaha- tai lakkakerros ei kulu pois.
 • Vältä liiallisen pesuaineen käyttöä, jotta parketin pintaan ei muodostu likaa keräävää pesuainekerrosta.
 • Puhdista tahrat välittömästi.
 • Käytä huopatassuja huonekalujen jaloissa estämään parketin naarmuuntumista.

Säännöllinen hoito

Käytä vain valmistajan suosittelemia hoito- ja puhdistusaineita. Pesuliuokseksi suosittelemme lämmintä vettä ja mietoa saippuaa. Vaikeampien tahrojen poistoon suosittelemme hoito- ja puhdistusvahaa.

PARKETT REFRESH+ HOITO ÖLJYTYILLE LATTIOILLE

Käyttö: Viikottainen puhdistus ja hoito

 1. Lisää noin 50-100ml ParkettRefresh+ For Oiled Floors -liuosta viiteen litraan vettä.
 2. Pyyhi lattia liuoksella. Käytä sopivaa moppia, kuten LOBATOOL moppia.
 3. Anna lattian kuivua – valmis!

Vinkki: Tehohoito

 1. Ennen tehohoitoa puhdista lattia huolellisesti FloorCleanerilla.
 2. Levitä tasainen kerros laimentamatonta ParkettRefresh+ For Oiled Floors -liuosta puhtaalle parketille (noin 1 litra 30m2:lle).
 3. Anna lattian kuivua – valmis!

HUOM!
Tehohoidon kohdalla suosittelemme tekemään testin varmistaaksesi, että lopputulos näyttää haluamasi kaltaiselta. Noudatathan kuitenkin aina parkettivalmistajan laatimia puhdistus- ja hoito-ohjeita.

TÄRKEÄÄ! HUONEISTON ILMANKOSTEUS

On hyvä tietää, että puu elävänä materiaalina reagoi ilmankosteuteen. Koska parketti on orgaanista ainetta, saattaa ilmankosteus vaikuttaa lattiaan mm. seuraavasti:

Pituus- ja leveysmuutokset

Äärimmäiset kosteusolosuhteet voivatkin näkyä parkettipinnassa rakoiluna ja muodonmuutoksina, kun ilman suhteellinen kosteus on alle 25% tai yli 70%.

Äänet

Ilmankosteus vaikuttaa myös lattian äänimaailmaan. Tämän johdosta lattia saattaa päästää esimerkiksi napsahduksia tai ritinää, kun lattian päällä kävelee. On hyvä tietää, että valmiiksi asennetulta parketilta ei vaadita ilmankosteuden takia täydellistä äänettömyyttä. Siksi puulattian luontaisesta elämisestä johtuvat äänet ovatkin sallittuja. ”Viite: Sisäryl 2013”

Toimi näin

Kiinnitäthän edellä mainittujen seikkojen takia erityistä huomiota huoneilman kosteuteen esimerkiksi talvisaikaan lämmityskaudella (huoneilma on kuivaa) tai jos tiedät, että huoneisto on pitkään käyttämätön (esimerkiksi lomamatkojen aikana). Jotta puun eläminen olisi mahdollisimman pientä, huoneilman suhteellisen kosteuden tulee olla 40–60 % ja huonelämpötilan +18-24°C.

Muodonmuutoksia voidaan vähentää käyttämällä kuivina kausina (talvi) ilmankostutinta sekä kosteina (kesä) tuulettamalla huoneilmaa riittävästi. 

Jos olosuhteet poikkeavat oleellisesti näistä arvoista niin valmistaja, myyjä tai asentaja eivät ota vastuuta parketin puuaineksen turpoamisesta tai haurastumisesta.

PARKETIN SUOJAUS REMONTIN AIKANA

Huomioithan, että parkettilattiaa ei saa teipata esimerkiksi remontin aikana, kun lattiaa suojataan. Parketin pintaan suoraan kiinnitetty teippi saattaa vahingoittaa lattian pintaa.