Laminaattilattian asennusohje

Laminaattilattia on kaunis, käytännöllinen ja kestävä lattiavaihtoehto. Tutustu laminaattilattian asennukseen ja asennuksessa huomioitaviin seikkoihin, niin varmistat parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Ennen asennusta

 • Säilytä avaamattomassa paketissa olevia laminaatteja asennustilassa vähintään 48 tunnin ajan yli 17 °C lämpötilassa, jossa ilmankosteus on 50–65 %. Jos säilytystilan lämpö- ja kosteuserot ovat suuria, seisotusaikaa tulee pidentää.
 • Tarkista lautojen mahdolliset materiaalivirheet huolellisesti ennen asennusta. Älä käytä virheellisiä lautoja.
 • Laminaattia ei saa asentaa tiloihin, joissa lattialle voi roiskua vettä. Seisova vesi voi tunkeutua reunojen kautta laminaattilattiaan ja vahingoittaa sitä pysyvästi.
 • Asentajan on perehdyttävä huolellisesti tuotekohtaisiin asennusohjeisiin. Huomioi myös, että erityyppisten laminaattilattioiden asennustekniikoissa on eroja.

Alustan vaatimuksia 

 • Varmista, että alusta on luja, puhdas, kuiva ja tasainen, eikä siinä ole halkeamia tai murtumia. Metrin matkalla saa olla enintään 3 mm:n poikkeama.
 • Irtonaiset tai riittämättömän lujat alustat on poistettava.
 • Kuivalle mineraaliperäiselle alustalle on levitettävä 0,2 mm:n paksuinen PE-kalvo, joka estää jäännöskosteuden pääsyn laminaattielementteihin. PE-muovikalvojen reunat on asetettava noin 30 cm limittäin ja teipattava.
 • Laminaattilattian voi asentaa PVC-, CV- tai linoleumpinnoitteen vain, jos se on liimattu koko alaltaan kiinni, eikä siinä ole irtonaisia kohtia tai lattialämmitystä alapuolella.
 • Betonin kosteus on aina mitattava asianmukaisella kosteusmittarilla.

Lattialämmitys

Laminaattilattiat on mahdollista asentaa uivasti, kun käytössä on vesikiertoinen lattialämmitys. Edullinen lämmönläpäisykerroin mahdollistaa lattialämmityksen taloudellisen toiminnan. Sähkölämmitteisen lattialämmityksen teho ei saa ylittää 60 W/m2.

Liikuntasaumat

 • Laminaattilautojen runko on puumateriaalia, joka laajenee tai kutistuu ympäristöolojen vaihdellessa samaan tapaan kuin luonnonpuukin.
 • Laminaattilattian ja kaikkien kiinteiden rakenteiden, kuten seinien, pilarien, putkien väliin onkin jätettävä liikuntasaumaksi kutsuttu rako.
 • Liikuntasaumat tarvitaan, kun pinnan koko on yli 8×12 m. Liikuntasaumat tarvitaan myös, jos pinnat ovat kulmikkaita tai lattia jatkuu toiseen huoneeseen. Liikuntasauman oltava vähintään 8 mm tai enemmän, kun lattiapinta-ala on suurempi kuin 8×12 m.
 • Jos ilman suhteellinen kosteus on suurempi kuin 65 %, liikuntasaumojen tulee olla 15 mm.

Asennus

Mikäli laminaattia ei kiinnitetä asennettaessa alustaan, vaan laudat yhdistetään toisiinsa, puhutaan uivasta asennuksesta. Tällöin lattia liikkua vapaasti alustalla. Uiva asennus on suosittu asennusmuoto, sillä se on yleensä helppoa ja nopeaa.

 1. Esivalmistelujen jälkeen levitä alusmateriaali valmistellulle alustalle.
 2. Mittaa asennuspinnan suorakulmaisuus ja leikkaa ensimmäinen lautarivi sopivaksi.
 3. Käytä tukikiiloja ja jätä kaikkiin tilan seiniin vähintään 8–10 mm:n liikuntasauma.
 4. Ota huomioon liikuntasauma seinästä ja katkaise ensimmäisen rivin viimeinen lauta sopivan mittaiseksi. Aloita toinen rivi katkaistulla laudan palalla.
 5. Aloita seuraava rivi vasemmalta ja klikkaa lautojen pitkät sivut yhteen. Lautoja ei tarvitse liimata.
 6. Yhdistä pääsaumat yhteen lyöntikalikalla. Asenna loput laudat samalla tavoin,
 7. Käytä hukkapalaa ja mittaa viimeinen lautarivi oikean kokoiseksi.
 8. Asenna yhteensopivat jalkalistat laminaattilattiaan.