Moderni sporttitoimisto Vallilassa

Amer Sportsin uusissa toimitiloissa yhdistyvät kekseliäästi uusi ja vanha. Eri aikakausien tyylit kohtaavat myös ainutlaatuisissa matto- ja puulattiapinnoissa, jotka ovat Romanoff Lattioiden käsialaa. Moderneilla materiaaliratkaisuilla vanha teollisuushalli koki upean muodonmuutoksen.

Helsingin Vallilaa ohittaessa huomio kiinnittyy jylhään tiilirakennukseen. Massiivinen halli on pala pääkaupungin historiaa – se oli aikoinaan VR:n konepaja. Nykyisin punatiilten alta paljastuu kotimaisen urheilukonsernin, Amer Sportsin, upouudet myymälä- ja toimistotilat. Saneeratun teollisuushallin muutos tyylikkääksi työtilaksi vaati suuren urakan, johon kuului myös lattiapintojen uudelleenrakennus. Romanoff Lattiat loikkasi kiintoisaan projektiin mukaan rakennusyritys NCC:n pyynnöstä.

Värejä, puuta ja punatiiltä

Amer Sportsin uusista tiloista haluttiin luoda raikkaat ja nuorekkaat – unohtamatta kuitenkaan rakennuksen rustiikkista alkuperää. Visiona oli yhdistää rohkeasti erilaisia materiaaleja ja tyylejä, mikä toimi punaisena lankana myös lattiapintojen valinnassa. Minimalististen lasi- ja teräspintojen rinnalle valittiin tammea ja muita lämminhenkisiä puumateriaaleja. Elävyyttä ja särmää muutoin pelkistettyyn tilaan tuotiin sen sijaan värikkäillä tekstiililaatoilla. Lattioilla risteilevät kirkkaat väriläiskät vievätkin ajatukset Amer Sportsin alkulähteelle – urheilun maailmaan.

Matot millintarkasti

”Koska missiona oli muuntaa avara teollisuushalli toimistotilaksi, suunnitteluvaiheessa tuli huomioida erityisesti akustiikka”, kertoo työnjohtajana projektissa toiminut työpäällikkö Keijo Korpelin.

Huokoiset tekstiililaatat toimivatkin tyylielementtien ohessa äänieristeenä. Matot olivat hektiseen toimistotilaan osuva valinta myös kestävyytensä ja helppohoitoisuutensa puolesta.

”Vaikka tekstiililaatta on materiaalina mutkaton, eripaksuisten mattojen yhteensovittaminen vaati Amer Sportsin mutkittelevissa tiloissa millintarkkaa suunnittelua”, muistelee Keijo.

Nurinkurinen lattiaratkaisu

Kiintoisimmaksi ja kinkkisimmäksi osaksi projektia osoittautui ruokailutilan poikkeuksellinen kattoratkaisu. Huoneen lattiaksi valittiin luja tammilankku, jota jatkettiin seinää pitkin aina kattoon saakka.

”Katto tuli asentaa kuin lattia nurinpäin” kertoo toimitusjohtaja Tommi Romanoff.

Katon alle oli rakennettava erikoisrunko, joka piti raskaan tammilankun tiukasti paikallaan. Lopputuloksena syntyi lähes optista illuusiota muistuttava tila, jossa lattia näyttää kiertävän huoneen halki.

Tammea myös tarjoiluihin

Vaikka Amer Sportsin tilojen suunnittelussa haastavinta oli erityisesti eri materiaalien saumaton yhteensovittaminen, lopputuloksesta tuli yhtenäinen ja viimeistelty. Lattiat ovat saaneet osakseen ihailua jopa ulkomaalaisilta vierailta. Erityisesti tamminen ruokailutila on herättänyt monen kiinnostuksen.

Jälkikäteen saapui vielä erikoinen pyyntö yhdestä ylimääräisestä tammilankusta. Selvisi, että lankulle haluttiin kattaa tarjoilut Amer Sportsin asiakastilaisuutta varten.

”Materiaali taisi olla siis nappivalinta” arvioi Tommi.

Takaisin