Luonnon parhaat palat

Suomen luontokeskus Haltia on taianomainen paikka, jossa luonto, taide ja tekniikka kohtaavat. Näistä kolmesta elementistä syntyivät myös uniikin rakennuksen lattiat.

Moni ei arvaakaan, millainen design-aarre löytyy Espoon kupeessa sijaitsevan Nuuksion kansallispuiston portilta. Modernilla ja maanläheisellä tyylillään ihastuttava Suomen luontokeskus Haltia tarjoaa arvokkaan vastaanoton kaikille puistoon saapuville. Vuonna 2012 valmistunut Haltia on myös upea esimerkki ympäristöystävällisemmästä tavasta rakentaa – se oli valmistuessaan kaikkien aikojen ensimmäinen kokonaan massiivipuuelementeistä tehty julkinen rakennus.

Puupintojen harmoniaa

Haltian tyyli on sekoitus Suomen luonnon kauneutta ja modernia teknologiaa. Keskuksen suuret lasipinnat päästävät tiloihin aitoa luonnonvaloa ja avaavat näkymät mahtavalle Pitkäjärvelle. Erilaiset puulaadut ovat ekologiseksi rakennetun Haltian ydin – niistä muodostuu niin rakennuksen jykevä ulkokuori kuin sisustakin. Rakennusvaiheessa myös lattioiden toteutukseen tarvittiin asiantuntija, joka tuntisi erilaiset puulajit kuin omat taskunsa.

”Kun pyyntö saapui, Romanoff Lattiat lähti ilomielin mukaan projektiin”, kertoo toimitusjohtaja Tommi Romanoff.

Kestävää ja käytännöllistä

Haltiaan valittiin lujia puulaatuja, kuten lehtikuusta ja saarnea. Näyttelytilan lattiaan poimittiin erikoisempi, pystypäin käännetystä männystä tehty pölkky. Materiaali on ihanteellinen työtiloihin ja ateljeihin, sillä se on vahvuudestaan huolimatta kivilattiaa pehmeämpi. Pölkky toi myös moderniin näyttelytilaan tyylikkään antiikkisen säväyksen. Haltiaa varten oli hankittava erikoispaksua saarnea, josta tehtiin kulmista avattavia lattiaelementtejä auditorioon ja ravintolaan. Neliskanttiset elementit mahdollistavat näppärän pääsyn lattioiden alla sijaitseviin teknisiin tiloihin.

Tuhansien neliöiden käsityö

Haltian suuri lattiaurakkaa työstettiin pala palalta, tila kerrallaan. Koska lattiat tehtiin käsityönä, yli 2000 neliötä työstämään tarvittiin todellinen asentajien armeija, muistelee Tommi. Työ vaati runsaasti etukäteissuunnittelua, sillä tiloissa oli huomioitava sekä ekologisuus, käytännönläheisyys sekä arkkitehdin kunnanhimoinen visio. Yksikään materiaali ei löytynyt sellaisenaan hyllystä, vaan kaikki teetettiin erikseen.

”Sitähän varten me ollaan – tekemässä unelmista totta”, tokaisee Tommi.

Haltian taikaa myös omaan kotiin

Valmistuessaan Haltian lattiat keräsivät kehuja sekä urakoitsijalta että Luontokeskukselta itseltään. Lopputuloksena syntyivät perinteikkäät puulattiat, jotka täydensivät kauniisti luonnonläheistä tyyliä. Jos Haltian kontrasteilla leikittelevä sisustus miellyttää omaa silmää, samaa tunnelmaa on mahdollista loihtia myös omaan kotiin.

”Kotikäyttöön voidaan valita samat materiaalit, mutta vain ohuempina” valaisee Tommi. 

Saarni on materiaalina monikäyttöinen, sillä siitä voi sävyllä terästetyllä lakkauksella muokata helposti juuri mieleisensä näköisen”, muistuttaa Tommi.

Takaisin