Lämpöä, luonnetta ja tarinoita

Maryam Razavi haluaa luoda uudesta kodistaan avaran ja lämminhenkisen paratiisin, jonka keskiössä ovat merkitykselliset esineet sekä aidot luonnonmateriaalit. Haave sai alkusysäyksensä kahdesta kauniista lattiasta.

”Kodin tuoma rauha on todellista elämän luksusta”, toteaa Maryam Razavi silmäillessään juuri valmistuneen olohuoneensa vaaleita seiniä.

Tähän ajatusmaailmaan on helppo yhtyä, kun astuu valoisaan yläkertaan. Tila täyttyy luonnonläheisistä sävyistä, katseen kiinnittävistä yksityiskohdista sekä elävistä pinnoista, joita tekisi mieli koskettaa. Sopivan kontrastin pehmeille sävyille tuovat graafiset ja modernit taulut, jotka nojaavat vielä toistaiseksi seinää vasten odottaen ripustusta. Sisustus on vielä kesken – kiirettä ei kuitenkaan ole, sillä projektia on alusta johdattanut eteenpäin vahva visio.

Lämmintä beach house -tunnelmaa

Uusi koti löytyi Helsingin rauhallisesta Westendistä. Rakennuksessa oli asustanut edellinen perhe viimeksi 70-luvulla, mutta nostalgisesta yleisilmeestä huolimatta talossa oli heti potentiaalia.

”Se tarjosi mahdollisuuden luoda jotain täysin uutta” muistelee Maryam.

Tilaan päätettiin lähteä rakentamaan kotoisaa ja lämminhenkistä beach house -tunnelmaa, joka olisi myös rauhallinen ja avara. Suunnitelma on toteutumassa, sillä harmonisen vaalean yläkerran lisäksi alakerrasta löytyy rouheammilla ja tummemmilla luonnonmateriaaleilla sisutettu oleskelutila. Tunnelmallinen alakerta on kuin luotu saunanjälkeiseen rentoon seurusteluun ja kotoisiin elokuvailtoihin.

Materiaalit keskiössä

Maryam kertoo, että kantavana ajatuksena uuden kodin sisustuksessa oli valita kotiin vain tarkkaan harkittuja asioita, joilla on takanaan jokin tarina. Tärkeää on saada esimerkiksi taiteilijaystävien maalaamat taulut esille. Kodin yksityiskohtiin on lisäksi poimittu esineitä, jotka linkittyvät Maryamin iranilaisiin sukujuuriin. Myös materiaalien laatu ja aitous ovat hänelle sisustuksessa sydämenasia.

”Materiaaleissa ei ratkaise vain pelkkä kaunis ulkomuoto, vaan niiden tulee myös tuntua hyvältä koskettaessa”, kertoo Maryam.

Talon uudet lattiatkin valikoituivat tämän ajatusmaailman puitteissa.

Kahden lattian koti

Lattian valinta tapahtui vahvasti intuitioon luottaen – laadun tai tyylin suhteen ei oltu valmiita tekemään kompromisseja. Lattioilla oli koko kodin tunnelman kannalta tärkeä merkitys, sillä talossa on paljon suuria tiloja. Lattia tulisi myös luomaan perustan kaikelle muulle sisustukselle. Romanoff Lattioiden valikoimasta unelmien puulattiat löytyivätkin lähes ensisilmäyksellä. Yläkertaan valittiin vaalea ja lämminhenkinen tammiparketti. Alakerran oleskelutilaan valikoitui sen sijaan täyteläisen tummanruskea tamminen parketti. Lattioista huokui vahvaa luonnetta, joka viehätti heti. Parkettien korkeasta laadusta kieli myös niiden tuntu ja helppo asennettavuus.

Kiireettömästi ja harkiten

Lattioiden asennuksen jälkeen Westendin kotiprojekti on edennyt hyvällä tahdilla kohti valmista lopputulosta. Tulevaisuuden projekti on talon mahtava piha-alue. Hommat etenevät kuitenkin ilman erityistä aikarajaa tai stressiä. Sen sijaan, että haaskattaisiin aikaa ja rahaa kiireessä valittuihin ratkaisuihin, päätökset tehdään huolellisesti ja harkiten.

”Parhaat ratkaisut tulevat pikkuhiljaa”, muistuttaa Maryam.

Kodin yläkertaan valittiin vaalea Kährs tammi nouveau snow -parketti ja alakertaan tummempi Kährs tammi unico -parketti.

Takaisin